Lisa om Nail Covers expansion: ”Man måste våga för att vinna”

Nail Cover Lisa

Med sina unikt nischade naglar och noga genomtänka strategi har Lisa Silfverala gjort sig ett namn i en konkurrensutsatt bransch. I dag driver hon sin egen salong, butik och nagelskola – och planerar att flytta verksamheten till Göteborg.

Som färdigdiplomerad nagelterapeut startade Lisa Silfverala sitt företag Nail Cover 2010. I starten av sitt företagande hade hon fördelen att hyra in sig på en hårsalong med stor kundkrets. Lisa minns tillbaka hur hon då fjäskade lite med kunderna som satt i hårfärgningarna, och frågade om de ville lacka naglarna medan de ändå blev snygga i håret. Hon gav kunderna handmassage eller som Lisa kallar det, dopp i grytan, och pysslade om dem utan att kräva betalning.

– Man ska inte rea- och sälja ut sig, men finnas tillgänglig och göra det där lilla extra utan att kanske vinna på det just då. För i längden så gör du ju det.

Mycket riktigt – ryktet om den glada nagelterapeuten som gav så go handmassage spred sig, och snart började Lisa bygga upp ett kundunderlag. Hon varierade sin verksamhet mellan deltid på en salong i Lerum och deltid på en i Kinna, tills hon beslutade sig för att placera sig helt och hållet i Kinna. Sedan två år tillbaka hyr hon nu sin egen lokal där hon har utvidgat sin verksamhet ytterligare.

Varför just naglar?

– Jag gjorde mina första naglar när jag var 16 år. Då var det med glasfiber, och jag kände mig så himla snygg! Där väcktes mitt intresse. Sedan tar ju livet sina egna vägar och varje gång jag bestämde mig för att utbilda mig till nagelterapeut så kom något annat i vägen. Men intresset har alltid funnits där och till slut gjorde jag slag i saken. Eftersom jag älskar att vara kreativ och designa så får jag utlopp för mitt kaos i huvudet när jag gör naglar. Det är min terapi kan man säga. Någon kanske får en idé och gör en kruka. Jag sätter min kreativitet på naglar!

Hon berättar att hon kan få en nagelidé av någons tröja eller skor, och många kunder låter henne gå bananas både vad gäller färg, design och form. Lisa har en helt egen nisch och hennes naglar är direkt igenkännbara.

– Folk ska direkt se att ”det där är Lisa-naglar” när de ser bilder på sociala medier. Och just den feedbacken får jag i dag.

Sedan gör Lisa ”vanliga” naglar också. Som fransk manikyr eller naturella. Hon poängterar att det såklart gäller att lyssna på kundernas önskemål. Och att vara just en god lyssnare har Lisa blivit van vid. Det finns många som lassar över sina privata angelägenheter på andra sidan bordet, och kanske är det därför titeln kallas nagelterapeut.

Nail Cover

Hur hanterar du det?

– Naturligtvis kan man inte sitta där och vara apatisk på andra sidan bordet, det är ju ett väldigt socialt yrke jag har. Men blir det alldeles för jobbiga bitar så försöker jag stänga av, nicka och säga ”oj vad jobbigt”. Jag har alltid varit väldigt bra på att låta sådant rinna av mig.

Driver sin egen nagelskola med märket Light Elegance

För drygt två år sedan började Lisa få problem med händerna. Flera års arbete i branschen hade resulterat i förslitningar i tummarna, och hon övervägde att dra ner på verksamheten, plugga till något annat och göra naglar vid sidan om. Varav en vän i branschen ringde upp henne och frågade om ”hon var dum i huvudet”.

– Karin lärde jag känna 2009 på en nagelmässa i Stockholm. Hennes företag heter KN Nails och hon introducerade mig för märket Light Elegance, vars material jag arbetar med i dag. När hon fick höra att jag planerade att dra ner på verksamheten föreslog hon att jag skulle bli lärare för Light Elegance. ”Då kan du fortsätta jobba med din passion, men så småningom dra ner på kundantalet vilket kommer minska värken.”

Lisa gick hem och bollade idéen med sin man. Och hon berättar hur han pushade henne:

– ”Kör!” sa han till mig. ”Ge det ett år och se hur du mår.” Nu har det gått två år och jag sitter fortfarande här.

Och hur känns det?

– Så himla bra! Jag är jättenöjd. Det ironiska är att jag har fler kunder än någonsin… För jag har helt enkelt ett bra rykte! Men jag ser att ju fler kunder jag drar in och ju mer pengar jag drar in i företaget, desto mer kan jag satsa på mitt företagande. Skolan är fortfarande under uppstart. Så småningom har jag fantastiska kollegor där jag faktiskt kan slussa över kunder. Men! För det kommer jag inte slussa bort mina stammisar, de kan vara lugna!

Vad är det roligaste med din verksamhet?

– Att designa naglar men också att få lära ut. Att se tjejer utbilda sig och ge teknikutbildningar även till utbildade. Att se händelseförloppet. Inte bara att jag gör bra naglar utan också att det jag lär ut resulterar i något bra.

Majoriteten i branschen är förstås tjejer. Men Lisa berättar att det även förekommer killar på utbildningarna.

– Det är superkul! Och många av dem är riktiga hunkar. Vilka dragplåster till salongen, skrattar hon.

– Jag känner till en nageldesigner från Belgien som är så brutalt snygg att jag tror att jag går av på mitten. Han kör en Harley Davidson i slitna jeans och drar enormt många tjejer till sina klasser. Och självklart är han inte bara snygg, han är en exceptionellt duktig nageldesigner!

Nail Cover

Välkommen till Nail Cover – salong, butik och nagelskola i Kinna.

Med mottot att motgång leder till framgång

Lisa har som mål att alltid utvecklas, och självklart är inte vägen som egenföretagare spikrak. Vi frågar henne om hon varit med om någon motgång i sitt företagande som hon vill berätta om:

– Jag vet inte om det är ett misslyckande, för motgångar driver dig alltid framåt eftersom du lär dig på vägen… Men jag minns att när jag var ny som företagare tyckte jag det var svårt med ekonomin. Jag såg en viss summa som fanns på kontot och visste att skatt och moms kommer. Men jag kunde göra många impulsiva köp i företaget som gjorde att det blev mindre för mig att plocka ut i lön. Hade jag kunnat backa bandet så hade jag nog gjort mer förnuftiga ekonomiska beslut.

Hon förklarar att det var nyhetens behag att se pengarna växa på kontot då. Men att hon fick påminna sig om att hälften egentligen inte var där.

– Sedan skulle jag aldrig sätta mig i någon kritisk situation. Jag har alltid ambitionen att det inte ska gå under en viss summa på ett av mina företagskonton, och den är ganska högt satt, för jag får ont i magen annars. Ibland får Hillevi påminna mig om att jag faktiskt har pengar, säger hon och skrattar.

Och när vi ändå är inne på ekonomin faller det ju sig naturligt att fråga – varför Spartan?

– Hillevi kom in och fixade naglarna hos mig för några år sedan. Och som med alla kunder pratar vi om vad de jobbar med. Jag hade en annan redovisningskonsult då, och när Hillevi kom tillbaka på ett återbesök några veckor senare fortsatte vi att prata, och jag frågade jag om det var okej att jag ställde en ekonomisk fråga. Jag frågade också i den vevan om hon tog sig an nya klienter. För jag kände att vår personkemi stämde. Jag gillade hennes fokus och glädje. Att hon var peppande och stöttande.

Lisa berättar vidare om samarbetet med Spartan. Att hon exempelvis aldrig behöver känna sig dum när hon ringer och har en ekonomisk fråga:

– Jag är mycket imponerad av hennes skicklighet och kunskap om ekonomi, men också av henne som person. Jag känner mig trygg. Både hon och jag är stolta över det vi gör, vi är duktiga på det vi gör och vi tar betalt för det. Det knappas inte bara in en massa siffror utan Hillevi kan ringa spontant när hon har en idé, och jag har alltid henne som bollplank.

Nail Cover

Lisa har tävlat i Stockholm på ”Nail Systems Open” – och vunnit silver i både gel och akryl.

”Jag vill mer!”

Framtidsplanerna för Nail Cover är mycket ljusa. I dagsläget är Lisa i full planering att flytta sin verksamhet till Göteborg. Dels inser hon att hon behöver ha sin bas där för att vara närmare sina elever, men hon vill också vidga verksamheten ytterligare. Drömmen är en placering inom vallgraven, men hon tror mer på en placering runt Korsvägen. Dels för att restidens skull i och med att hon kommer börja pendla, men också för att det är mer ekonomiskt fördelaktigt.

– Jag har både stammisar och nya kunder som får fullständig panik när jag yppar att jag ska flytta verksamheten till Göteborg. Men jag säger till kunderna som har varit mig trogna i så många år att de alltid kommer komma först.

Lisa har förutom sin salong i Kinna, även en salong hemma med egen ingång. Den salongen kommer hon ha kvar för stammisarna i Mark. Men för att öka distributionen och få in fler elever till sina klasser behöver huvudverksamheten vara i Göteborg.

– Allt är en chansning och ett risktagande. Men tar du inte chansen, hur ska du veta? Du kan stå och stampa på ett och samma ställe, eller så kan du ta klivet. Tar du inte klivet så händer inget mer. Jag vill mer! Man måste våga för att vinna.

Vi som har följt Lisas företag i flera år tycker det är enormt spännande att följa utvecklingen hur Nail Cover tar sig an nya kundkretsar i Göteborg. Med sina noga genomtänkta beslut och enorma drivkraft är vi övertygade om att hon kommer att lyckas galant!

Spana in Lisas alla läckra naglar på Instagram, eller besök hennes hemsida här!

Chickidé

”Om inte vi värderar vårt arbete – vem ska då göra det?”

Chickidé

Kvalitet och ett personligt bemötande genomsyrar allt Christina Kaspersson tar sig för med sitt företag Chickidé. Hon berättar om hur hon har byggt upp sitt varumärke, glädjen i att få göra fint hos andra och hur företagande i en liten by kan ha både sina fördelar och nackdelar.

Det är torsdag eftermiddag och vi befinner oss i fikarummet hos vår kund, städfirman Chickidé i Fritsla. Ägaren till företaget, Christina Kaspersson, är i full färd med att flytta undan en mintgrön balklänning som ligger raklång längs en soffa – sömnad är bara en av alla hennes specialiteter – medan dottern Jenny Kaspersson kommer in med kaffekoppar och en koladoftande vetelängd.

– Hillevi, hur var det nu du och jag träffades? frågar Christina. Visst var det genom hästarna?

Christina och Hillevi red i samma ridgrupp under några år. Men det var inte där historien började:

– Nej det var ju genom en rekommendation från en vän till mig. Du städade i lokalerna på hennes arbetsplats, och jag var i behov av städhjälp. Det var först efter det som vi började rida ihop, säger Hillevi.

Det var för drygt 16 år sedan som Christina och Hillevi kom i kontakt med varandra. På den tiden drev Hillevi Spartan Redovisning i ett arbetsrum på hemmaplan. En gång i veckan kom Christina och städade, och de återberättar hur de började ta en kaffe ihop innan båda gick och jobbade med sitt.

Sedan 1997 har Christina drivit sin firma Chickidé. Med en bakgrund på fabrik i många år blev Christina, som nybliven mamma, plötsligt uppsagd en dag. Kort därpå ringde chefen upp och frågade om Christina kunde städa på företaget. Hon tog jobbet, och blev kort därpå anställd igen – då även som produktionsledare.

– Men i den vevan ville jag ju ha kvar städningen. Så jag bestämde mig för att starta eget företag, en enskild firma, berättar Christina.

Christina jobbade kvar på fabriken i några år och drev sin firma vid sidan om. Många chefer kom och gick under den tiden och den sista hon hade bad henne att kalkylera produkter på fabriken på heltid. Christina som både var entreprenör och anställd ville såklart inte släppa de kunder hon hade i sin firma.

– Då sa han upp min städning. Jag slutade på fabriken efter det, och sedan dess har jag klarat mig helt på företagandet.

Ryktet sprids fort i en liten by. Ibland på gott, ibland på ont

Christina har aldrig direkt behövt marknadsföra sig. Hon berättar att hon i stort sett bara var med i telefonkatalogen förr, och nu marknadsför hos sig i lokaltidningen då och då. Kännedomen om hennes företag har alltid spridits från mun till mun.

Ryktesspridning har däremot inte alltid sina fördelar. Hon minns tillbaka på en specifik händelse då ett rykte om hennes företag hade kunnat få katastrofala konsekvenser. I början av sitt företagande blev hon nämligen anklagad för stöld av en maskin.

– När jag slutade på fabriken 2001 tog jag med mig alla mina städartiklar jag köpt i mitt företag. En av dem var en skurmaskin som kostade mig 150 000 kronor. En dag blev jag uppringd av fackordföranden på företaget som frågade om den här skurmaskinen.
En högt uppsatt i ledningen hade nämligen hävdat att skurmaskinen tillhörde fabriken, och dessutom gått runt och sagt till de anställda att jag hade stulit den.

Christina blev bestört och ringde upp personen, som frågade om hon hade kvitto på den, vilket hon såklart hade. Christina krävde både en ursäkt och en rättelse, men fick det aldrig.

– Ett litet företag som blir anklagad för att stjäla maskiner från ett annat företag… Ett sådant rykte sprids fort i en liten by. Det hade kunnat skada företaget oerhört. Men som tur var gick det bra ändå.

Började bygga upp sitt varumärke – bildade aktiebolag

– På den tiden när jag var nystartad hade jag en vit bil utan namn på. För folk ville helst inte visa upp att de hade en städfirma hos sig.

Hon förklarar att städhjälp inte var fint då. Det var något man skulle klara själv. Den synen på städhjälp kan dels vara så fortfarande – främst bland äldre. Men när rutavdraget kom blev det mer accepterat. Christina bytte då färg på bilen till vinrött och satte upp en logga.

– Det vinröda står för hjärta och omsorg, det är den färgen för mig. Att hjälpa andra helt enkelt, säger Christina.

Hon minns tillbaka hur företagsnamnet var det svåraste att komma på. Men Chickidé ”det är en käck idé” berättar hon. Och hon föll för det franska ordet ”chic”. Namnet fick inte heller begränsa vilka tjänster företaget skulle erbjuda.

– Många kanske tycker att vårt utbud är för brett. Men kan vi göra det så gör vi det!

chickidé

Företaget erbjuder lokalvård för både privatpersoner och företag, flyttstäd, fönsterputs, trädgårdsarbete, återvinning och hjälp med småfix – som Christina själv beskriver det. I dagsläget har hon fem anställda. Och hon förklarar att det är viktigt att ha en bred bas att stå på för att ha ordentligt med arbete året runt.

– Någon kanske behöver hjälp med återvinningen, en annan vill få fint i sina rabatter. Vi hjälper gärna till där det behövs!

När det kommer till bokföringen så skötte Christina allt själv i början. Men i den takt som företaget växte behövde hon då och då rådgivning:

– Jag gick in till Hillevi och ställde frågor ibland. Hon föreslog att jag skulle ombilda till aktiebolag. Hon hjälpte mig med det, och det visade sig vara fördelaktigt för mig skattemässigt.

Allt eftersom Christina fick mer att göra lämnade hon succesivt över redovisningen till Spartan.

Kvalitet före kvantitet

Påståenden som ”ni går ju bara över lite med dammvippan” och andra tråkiga kommentarer har Christina fått genom åren. På det brukar hon kontra med frågan om en biltvätt bara kräver lite spolning med vattenslangen. Det får en och annan att tänka till. Precis som en biltvätt krävs både puts och polering för en riktigt bra städning.

– Jag brukar säga det till mina anställda att om inte vi värderar vårat arbete, vem ska då göra det? Det är mitt jobb att tala om för dem att jobbet vi gör är jätteviktigt, och att vi behöver tid på oss för vår arbetsmiljö och att kunna känna glädjen i att få göra klart städningen, utan att hafsa över det.

Christina visar skillnaden mellan en rengjord diskho och en ”rengjord diskho”. Ingenting ska hafsas över!

Hon berättar att många i städbranschen, även inom hemtjänsten, får försvara sitt arbete. I synnerhet i en tid där allt ska gå fort:

– Det bästa med det privata företagandet är att kunderna får vara med och bestämma vad de vill ha gjort, och att vi sätter en tid för det. Något som gör att jag kanske inte riktigt vill ta på mig de kommunala uppdragen. Då är det en biståndsbedömare som bestämmer, och många gånger är det är för stressigt. Men sedan är det ju så att de som tar sig an de uppdragen även får alla extrauppdragen. Man ska vara öppensinnad för det också!

Det roligaste med verksamheten är just att kunna hjälpa människor menar Christina. Och att det är en personlig service.

– Det är helt underbart egentligen att kunna stänga dörren om ett nystädat hem och tänka att man har gjort det man kan och att det är fint för kunden när denne kommer hem. Jag tänker också på situationen om kunden haft en dålig dag. Då får denne i alla fall komma hem till att det är rent och luktar gott!

Här kan du läsa mer om Chickidé!