Patriks Byggnadsplåt AB

”Det behövs olika typer på planen för att allt ska fungera”

Patriks Byggnadsplåt AB

I tjugofem år har Patrik drivit sitt plåtslageri i Skene. Han berättar om hur branschen behöver utvecklas, glädjen i att se sitt färdiga hantverk och hur laganda är avgörande inte bara inom idrotten, utan också i företagandet.

Patrik visste i tidig ålder att han skulle starta eget. Efter lumpen jobbade han på lager, men det var inget han egentligen ville. Han ville jobba med händerna och skapa någonting som skulle finnas kvar. Eftersom hans svärfar var plåtslagare så ramlade Patrik in på yrket. Och han kände fort att det fanns en frihet i jobbet som han ville ha.

– Den ena dagen var aldrig den andra lik. Jag mötte mycket nya människor och fick kundkontakter även som anställd, då jag oftast var ute själv på byggena. Redan efter tre år kände jag att jag ville starta eget.

Av en slump, när Patrik var på semester med sina barn en sommar på High Chaparral, stötte han på en säljare från Linköping, som hade ett konkursbo med gamla maskiner från ett plåtslageri. Plötsligt hade Patrik åtagit sig att köpa maskinerna. Han ställde undan dem i en ladugård när han kom hem och fortsatte en tid som anställd.

Smarta vägar för att hålla nere kostnaderna

I början på 90-talet kom finanskrisen och folk blev uppsagda överallt. Företaget som Patrik arbetade på gick i konkurs. När företaget skulle startas om fick Patrik tillsammans med en annan anställd förfrågan om att bli delägare, men de kände att de hellre ville starta upp något eget. Och lagret med maskiner låg ju där i ladan och väntade på att få användas.

– Jag gick en starta eget-kurs och fick starta eget-bidrag. Det kan ju låta konstigt när det fanns fullt av arbetslösa plåtslagare. Hela systemet var lite upp och ner på den tiden. Men tack vare det kunde jag starta igång mitt företag. Det fanns heller ingen tanke på att ta lån med tanke på hur tufft det var i byggbranschen just då.

Patriks Byggnadsplåt AB

Kort innan firman startades upp drog sig kollegan ur, och Patrik började driva företaget på egen hand. Däremot anställde han kollegan tre år senare, som blev kvar i företaget i femton år. För att hålla nere kostnaderna delade han hyra, kontor och maskiner ihop med en annan egenföretagare i branschen – som han har hängt ihop med sedan dess.

Du har ju väldigt stora kunder, exempelvis Skanska. Hur har du fått de uppdragen?

– På den tiden när jag var anställd växte plåtslageriet från ett litet familjeägt bolag till att bli 20 anställda. Eftersom företaget växte så pass fort så fick vi som ville ett stort ansvar. Styret hängde liksom inte med, så man fick hålla i sina byggen själv och fick en relationen med platscheferna. När jag startade eget lyfte jag givetvis på luren och ringde de där kontakterna, som bland annat var platschefen på Skanska. Ett av mina första större jobb var då även Örby Centrum. Jag kommer ihåg att anbudet låg på 33 000, vilket jag då tyckte var jättemycket pengar, säger han och skrattar.

Vad är det roligaste med din verksamhet?

– Jag är nog lite rastlös i själen. Jag gillar variationen och förändringarna som sker i branschen. Från ett Vilda Västern till att det i dag finns ett säkerhetstänk, att det finns utbildningar och en utveckling. Sedan tycker jag det är en tillfredsställelse att se det man har gjort. Det har alltid varit roligt när familjen har varit ute och åkt bil, och jag stolt kan peka ut att ”det där taket har jag lagt” (även om min fru och mina barn tycker det är mindre roligt). Och de där tidiga mornarna på våren när man går ut och solen lyser en i ansiktet, det boostar!

Hur har du hanterat tider när det varit oroligt i branschen?

– Om man backar till den där tiden i början av 90-talet så minns jag att jag ibland gick och lyfte oroligt i luren och nästan undrade om den var död. Det kan man roa sig med i dag när man ser tillbaka på de gamla resultaten. Det var enorma ups and downs. Det har vi inte sett de senaste tio åren. Nu har det inte varit några bekymmer. Det finns jobb till alla och vi behöver fler plåtslagare.

Men hur kommer det sig att efterfrågan har varit så upp och ner?

– Den svenska marknaden var mycket mer sluten då. När den dog här fick vi åka till Tyskland eller Norge och jobba. Det var många plåtslagare som sökte sig dit i perioder. Men nu har det varit stabilt länge. Och rekryteringen av nya plåtslagare måste till för branschens skull. Det är nog tyvärr för lite ungdomar som söker sig till byggbranschen. Och det krävs rätt mycket av en plåtslagare. Att ha den rätta viljan, men också den sociala biten då personen ofta är ute själv hos privatpersoner och på byggena.

Vi tittar på bilderna som pryder väggarna där vi sitter, och får oss ett skratt.

Patriks Byggnadsplåt AB

– Och 2016 tillkom det en tjej på bilderna. Vi behöver verkligen fler tjejer i branschen, säger han.

Hur får man fler unga att vilja bli plåtslagare?

– Som allt annat i dag så handlar det om att sälja in det. Den här branschen kommer ju att förgubbas annars. Jag tror att vi behöver få tag på ungdomarna i yngre åldrar. Skolmiljön löser inte riktigt det. Mer ”prova på” och lärlingsmöjligheter, och att helt enkelt hotta upp branschen lite. Lönen är ju bra. Man måste helt enkelt försöka nå rätt intressenter, och se individens möjligheter. För vissa går det snabbare att lära sig, för vissa går det långsammare. Vi har en arbetsgivarförening och ett fack som att vi jobbar på 30-talet. Vi måste hitta möjligheter, och inget ”vi och dem” system. Ett ömsesidigt utbyte där företagare och arbetstagare litar på varandra.

Du har passion för idrott och lagsport. Går det att ta med sig något av det i företagandet?

– Ja, absolut! Tänker man lite i lagsportens anda så behövs det olika typer på planen för att allt ska fungera och även få kemin att funka. Väljer man att arbeta med personer som är för lika en själv så blir det lätt att man fastnar i samma tankebanor, och då blir många idéer aldrig utvecklade.

Har ett bra rykte i fikarummet

Det märks att Patrik har ett stort förtroende i branschen. Han har varit med på resan under de tjugofem år som de unga nyanställda på exempelvis Skanska har blivit högt uppsatta divisionschefer. Och han har fått många rekommendationer genom åren.

– Ett bra rykte i fikarummet gör att många också hör av sig för konsultation. Vi vågar ge oss på de lite svårare uppdragen precis som att vi ger oss på de små. Passion går lite före vad som står på den sista raden.

Patriks Byggnadsplåt AB

De som funderar på att starta eget, vad har du för tips till dem?

– Långsiktighet. Vet du vad du vill och känner för det så måste det få ta tid. Företagandet är som ett långt cykellopp. Ups and downs kommer, och det är viktigt att ha med sig. Det kanske går minus en månad. Men biter man i och tar fram passionen så blir det plus till slut.

Hur kom du i kontakt med Spartan Redovisning?

– En kund som vi hade la om taket hemma hos Hillevi, och vi gjorde plåtslagerit där. Jag hade en som skötte mina papper då, och det fungerade inget bra. Jag nämnde det för Hillevi, hon ringde upp mig efteråt och vi började vårt samarbete efter det.

Hur tycker du att samarbetet går?

– En sådan ordning och reda som hon har, så hoppas jag att mitt företag också är och uppfattas. Det har aldrig varit några problem. Allt har fungerat jättebra!

 

Fler intervjuer med Spartans kunder:
Skulle aldrig bli egenföretagare – men kunde inte släppa affären
Därför känns Eminent Hälsostudio som hemma
”Skulle aldrig gå tillbaka till att vara anställd igen”

eminent-johanna

Hon jobbar med sina passioner i livet: ”Skulle aldrig gå tillbaka till att vara anställd igen”

eminent-johanna

Läs om Johannas inspirerande resa till att bli egenföretagare. Vi pratar om att hitta sin grej, följa sina drömmar, relationen till andra människor och att ta ner vår hårda tillvaro lite på jorden.

Färdigpluggad från gymnasiet hamnade Johanna Andersson likt många andra som pluggat Handels- och turistprogrammet på ett hotell där hon hade hand om bokningar. Men hon tröttnade fort.

– Ska jag jobba hela livet så ska det vara förbannat kul också. Att sitta ner på en kontorsstol var inte min grej, så jag började leta mig vidare. Men som många andra i den åldern så visste jag inte vad jag ville göra. Då sa min syster sa till mig att jag skulle jobba med något jag brann för, som skönhet och hälsa. Jag hittade utbildningen Hud- och spaterapeut på Gilda skolan i Göteborg, sökte och kom in.

Johanna studerade en intensiv utbildning på ett år. När hon var på väg att ta examen hade Elite Wellness öppnat på Elite Park Avenue Hotel, där klassen fick sig en rundvandring. Anja Saxmark var en av delägarna, som visade klassen runt. Efteråt ville hon ta in Johanna på en provträning – men med det hade hon också en hemlig avsikt, vilket Johanna inte hade någon aning om.

– När Anja stretchar mig efter träningen så frågar hon om vi ska skriva avtal. Hon ville att jag skulle börja jobba på Elite.

eminent-halsostudio-spartan

Vad anlitade hon dig för då?

– Jag anlitades som hud- och massageterapeut och för att ha hand om receptionen. Det var min väg in. Och jag såg att där fanns mycket att göra. Anja kände fort att hon hittat rätt tjej så jag fick heltidsanställning väldigt snabbt.

”Vadå, ska du vara anställd hela livet?”

Johanna och Anja arbetade parallellt i några år. Anja på gym-avdelningen och Johanna med behandlingarna. Tills hon fick förfrågan att ta över spa-avdelningen.

– Jag var 24 år då. Och ringde hem till mamma och sa ”herregud kan jag det här?”. Och hon sa ”vadå, ska du vara anställd hela livet?” Livrädd som jag var tog jag tag i det, startade eget, och började driva spa-avdelningen.

Johanna och Anja insåg tidigt att de mer eller mindre jobbade som samma bolag. De slog ihop sig och startade så småningom upp sitt eget varumärke: Eminent Hälsostudio på Avenyn.

Har du några tips till andra unga som vill starta eget men kanske inte vågar?

– Man vet inte om det funkar om man inte har provat. Och man lär sig också av sina misstag. Jag är inte så rädd för risker. Det är så viktigt att följa sin magkänsla och vad man strävar efter i livet. Nu när jag varit företagare i några år skulle jag aldrig gå tillbaka till att vara anställd igen. Jag gillar friheten och att få bestämma över min egen tid. Och att jag får jobba med det jag vill göra.

Precis det gör Johanna också. Med sin stora passion för yoga håller hon även yogaklasser på Eminent.

– Vill jag jobba med yoga, ja, då får jag utbilda mig till yogalärare. Brinner man för ett visst intresse och har en dröm, då ska man aldrig tveka på att chansa.

Varför yoga?

– Jag är truppgymnast i grunden. Tävlade i väldigt många år och slutade när jag var 17. Och jag var ganska sliten i kroppen. När jag slutade träna fick jag väldigt ont i ryggen. Gick på gym, gick på rehab och var hos sjukgymnaster. Jag började träna på gymmet igen när jag var på Elite Wellness… men jag är ingen gym-tjej. Jag tycker inte att det är kul. Jag hade ramlat in på yogan och tagit något pass hit och dit. Har ett väldigt slitsamt jobb där jag står flera timmar om dagen och behövde verkligen en form av träning som tar mig ifrån det jag gör varje dag. Från att det handlade om behandla mig så att jag kan jobba, så blev det en del av en livsstil. I dag är jag på mattan varje dag. Jag klarar mig inte utan yogan. Jag fullkomligt älskar det!

Vad är det roligaste med din verksamhet?

Jag får tillbringa min vardag med likasinnade som brinner lika mycket för hälsa som jag. Plus att jag har världens viktigaste yrke.

På vilket sätt då?

– För att vi tar hand om människors hälsa. Utan våra kroppar så kan vi inte göra någonting. När inte kroppen fungerar så fungerar inget i livet. Och ändå tar vi det så för givet.

Hur kompletterar du och Anja varandra?

– Anja är en entreprenör ut i fingerspetsarna. Hon är en doer, den mer administrativa av oss och gillar när saker och ting händer. Jag är den eftertänksamma som gärna vill tänka igenom och ifrågasätta innan vi tar ett beslut. Det faller sig väldigt naturligt vem som tar de olika jobben. Sedan är inredning mitt stora intresse, vilket jag får förverkliga i våran lokal.

Vi har tidigare berättat om den fantastiska miljön på Eminent. Allt är noga genomtänkt och av hög kvalitet. Allt från den mysiga serveringen, de avkopplande färgerna och bonade känslan med kuddar och filtar i loungen till de hoprullade handdukarna och spa-känslan i omklädningsrummet.

Hur gick dina tankar när du byggde upp miljön på Eminent?

– Det skulle kännas som att man kom hem till en person. Det är viktigt att Eminent är rofyllt och att vi på ett naturligt sätt kommer nära våra kunder. Eminents entré är därför uppbyggt som ett köks-café, efter det gamla talesättet ”köket är hemmets hjärta”. Loungedelen är ombonad och ska kännas som ett vardagsrum.

När man kommer hem till någon så vet man ju också vem det är man kommer hem till. Så ska det även kännas här. Det är jätteviktigt att kunder som kommer in vet exakt vem jag är, och att vi i vår tur också kan namnen på alla våra kunder. Ingen ska vara en i mängden. Det är inte bara en kund och en tränare, eller en kund och en terapeut. Vi bygger en relation, och på så vis vill också kunden stanna kvar år efter år.

”Vi ska ha en viss diet, träna flera gånger i veckan, bygga karriär…”

Så vad hade en kund saknat om denne mot för modan skulle sluta gå till Eminent? Eller om Johanna skulle sluta med sin verksamhet? Helt klart den sociala och omhändertagande biten. Johannas glada och varma energi inger ett lugn hos den hon pratar med. Det är inte bara träning och behandling. Hon är mån om att lyssna, ge kroppsliga som själsliga råd och ta hand om den som vänder sig till henne. En relation man inte släpper i första taget.

– Jag tror att många som kommer hit har ett stort behov av att komma ifrån allt det där hårda. För vi lever i en hård vardag. Vi ska ha en viss diet, träna flera gånger i veckan, bygga karriär och ha det snyggaste huset. Vi påverkas så mycket av andra. Exempelvis på sociala medier. Här tar vi ner allt på jorden.

Nu har ni ju samarbetat med Spartan i ett par år, hur tycker du att det går?

– Vi är supernöjda med Hillevi! Framförallt så lär hon ut ekonomi. Det kan jag ju säga ärligt, ekonomin är inte det roligaste med att vara företagare. Men det är det som styr allting. Det tänker man kanske inte när man startar företag som 24-åring, att ekonomin faktiskt styr varenda liten grej som du gör. Pengar måste in för att pengar måste ut. Dessutom är hon noggrann, pedagogisk och hård med ekonomin. Vi har tyvärr haft en lite för snäll redovisningskonsult innan vilket satte oss lite i skiten.

På vilket sätt menar du att man kan vara för snäll med ekonomin?

– Till exempel om jag frågar Hillevi om jag kan få köpa en jacka på företaget. Då finns det de som säger ja, och så finns det de som säger nej. Hillevi säger nej. Om jag inte kan bevisa varför jag ska ha den, säger hon och skrattar.

– Desto striktare du håller din ekonomi som företagare, desto mer lönsamt blir det i längden. Det är tack vare strikt ekonomi som vi har glädjen att stå här i dag med Eminent Hälsostudio. Och hårt arbete såklart!

Är du i behov av hitta en träningsform som passar dig, bli av med värk och få ett andrum där du kan koppla bort vardagen en liten stund? Ja, då vet du vart du ska gå! 🙂

Läs mer:
Här kan du läsa mer om Eminent
Här kan du läsa intervjun med Anja Saxmark, delägare av Eminent Hälsostudio
Följ Spartan på Facebook för att inte missa de kommande intervjuerna med våra kunders spännande företagsresor